Seurahistoria

HU-46 historiaa.                            

 

Hollolan Urheilijat-46 on perustettu nimensä mukaan vuonna 1946. Seuran perustivat silloiset kyläseurat, joita olivat mm. Tennilän Ripeys (vanhin kyläseuroista), Laitialan Luja, Hollolan Toverit, Vesikansan Veikot, Okeroisten Urheilijat ja Nuorisoseura Toivolan Urheilijat. Näin haluttiin pitäjän kaikki seurat yhtenäiseksi SVUL:n seuraksi, jonka urheilijat edustivat Hollolaa. Perustajaseurat toimivat pääseuran alaseuroina. Myöhemmin siihen liittyi mm. Herralan Urheilijat, Miekkiön Vilkas.

Historian kirjat  tuntee Hollolan Urheilijat nimen jo v. 1915.  Hollolan Urheilijoiden silloinen perustava kokous pidettiin Uskilan Työväentalolla 9.12.1915. Sotien aikaan HU:n toiminta oli vilkasta, mutta 20-luvulla vaikeudet alkoivat ja niin v.1922 seuran kotipaikaksi muutettiin Lahti, koska jäsenistä 75 % oli lahtelaisia. Lopulta v. 1923 seura päätettiin lopettaa.

 

Hollolan Urheilijat-46 on koko olemassa olevan aikansa ollut Hollolan merkittävin urheiluseura. Seuran jäsenmäärä tänään on 1100 jäsentä, parhaimmillaan jäseniä on ollut yli 2000. Seurassa harrastetaan ampumahiihtoa, hiihtoa, yleisurheilua, suunnistusta ja salibandya. Seurassa on aikoinaan myös painittu, nostettu painoja, pyöräilty ja pelattu koripalloa, lentopalloa, pesäpalloa, sekä hypätty mäkeä Hollolan hyppyrimäestä, joka sijaitsi Harjulan

lavan takana olevalla mäellä.

HU-46:n omia seurakasvatteja tai seurassa ovat urheilleet mm. seuraavat urheilijat. Tunnetuin yleisurheilija on ollut Tuula Rautanen. Hänellä oli pitkään naisten pituushypyn suomen ennätys 660. Tuula Rautanen oli myös Suomen olympiaedustaja Munchenin olympialaisissa v.1972.

70-luvulla seuran yleisurheilijat olivat maan huipulla. Nuoret naiset Lea Kylmälä, Liisa Mallinen, Marja-Liisa Mäkelä ja Ritva Laaksonen toivat seuralle SM mitaleita. Ismo Toukonen on aikoinaan myös urheillut HU-46:ssa. Tämän hetken kirkkain yleisurheilija on pikajuoksija Joni Rautanen.

 Ampumahiihdossa seura saavutti vuonna 1990 Suomen mestaruuden viestissä, joukkueella Juha Tuominen, Mika Tervala ja Mikko Harjuntausta. Myöhemmin ja tänä päivänä HU:n ampumahiihto on noussut maan kärkiseurojen joukkoon.  Seuran nuoret Pinja Piiran johdolla ovat tuoneet viimeaikoina useita SM mitaleita niin ampumahiihdossa kuin –juoksussakin.

 Hiihto on kuulunut HU-46:n toimintaan aina ja se on ollut seuran suurin jaosto. Hollolan ladut ovat tarjonneet seuran jäsenille hyvät harjoittelumahdollisuudet. Seuran aktiiivinen hiihtokoulu on tuottanut vuosien varrella monia hyviä hiihtäjiä aina maan huipulle asti.

Ensimmäisen hiihdon SM:n HU-46:lle toivat nuoret hiihtäjät Markku Piippo, Antero Kiiski ja  Heikki Rauhamäki talvella 1967. Naisten hiihdossa vuonna 2004 seuran viestijoukkue Aino-Kaisa Saarinen, Katja Rauhamäki ja Anita Hakala voittivat viestikultaa HU-46:lle samoin tänä talvena M-20 miehet joukkueella Jari Huhta, Petteri Vaherkoski ja Mika Kantele voittivat viestihiihdon SM-kultaa Mikkelissä.

Seuran varojen hankinta on perustunut pitkälti talkootoimintaan. Vanhimpia varojen hankintamuotoja on ollut jo vuodesta 1977 alkaen  Porsasjuhlat, joka nyt on jäänyt toiminnasta pois.

Varoja on myös hankittu juhannusjuhlien järjestyksen valvojina, puuolustusvoimille halkojentekona, lyhteitä myyden, kioskia pitäen j.n.e. Onpa seuran jäsenet rakentaneet talkoilla Hälvälän ampumaradan ajanottotornin yhdessä LHS:n kanssa. Samoin Heinsuon ajanottorakennus on seuran jäsenten osoitus talkootyöstä.

Viime vuosina tärkeimmäksi seuran tapahtumaksi on tullut Finlandiahiihdon järjestäminen yhdessä LHS:n kanssa.

Seuraava isompi tapahtuma on tammikuussa 2011 järjestettävät Nuorten SM-hiihdot Heinsuolla.

 

Hollola 30.09.2010